ΟΚΕ: Πλέον του 50% του εισοδήματος σε εισφορές και φόρους, ενώ οι αγρότες στερούνται εκπροσώπησης

Εισφορές και φόρους άνω του 50% του εισοδήματος θα κλιθούν να πληρώσουν οι αγρότες αλλά και οι λοιποί ασφαλισμένοι, αναφέρει, μεταξύ άλλων η ολομέλεια της οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία κατά την συνεδρίασή της στις 6 Μαΐου, υιοθέτησε σχετικό κείμενο έντονα επικριτικό για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. Ειδικά για τους αγρότες τονίζεται, επίσης, πως δεν υπάρχει εκπροσώπηση τους στην χάραξη της ασφαλιστικής πολιτικής καθώς απουσιάζει η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία είναι και το όργανο εκπροσώπησής τους σε εθνικό επίπεδο.

Η ΟΚΕ αναφέρει συγκεκριμένα πως "η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον ενός συνδυασμού διατάξεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσης που εάν εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογουμένων, επιβάρυνση η οποία αθροιστικά θα ανέλθει σε 55-56% του ακαθάριστου εισοδήματος".

 

Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει με βάση το νέο ασφαλιστικό -φορολογικό να καταβάλλει για φόρους και εισφορές 11.901 ευρώ ετησίως, ενώ ένας αγρότης με το ίδιο εισόδημα 9630 ευρώ.

 

Παράλληλα, η ΟΚΕ εκτιμά ότι έπρεπε να διαχωριστεί η διαδικασία εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό από μία "αμφίβολης αποτελεσματικότητας και διατηρησιμότητας" ασφαλιστική μεταρρύθμιση.